Om Rockring / Hulahoop

Rockring eller som vi kallar det idag: Hoop Dance, är ett fantastiskt redskap som har gett mig mer än vad jag kunde drömma om. Det är inte bara ett roligt tränings verktyg. Det är också en kreativ danspartner för att komma in i mer rörelse och glädje.

Vi alla har nog provat rocka med med Rockring när vi var små. Men rockringarna vi använder i Hoop Fitness och Dans är större och tygre. Detta gör det väldigt enkelt för vem som helst att få den i snurr.

Rockring är en effektiv fysisk tränings form, men det är också ett verktyg till att komma i djupare kontakt med dig själv. I Hoop Fitness och dans finns grundläggande rörelser och trix som kan användas för att öppna upp och stimulera kroppen.

Den nya typen av Hoop-dance började utveckla sig i Nord Amerika för ca 10 år sedan. Under dessa år har några personer utvecklat och uppfunnit olika rockring’s övningar och vägar till att komma i kontakt med sin kropp, sinne och själ. Spiral och Baxter, två av Hoop-dans historiens viktiga personer som var med och födde upp, delad och spred denna dans form. De och några få till är grunden till den otroligt fina och varma communityn som finns bakom Hoop dans. Man håller ihop, tränar ihop och delar sina nya som gamla rörelser och trix. Var och en har sin egen stil och trotts att man göra samma trix så kan det se helt olika ut. Lika så olika och unika som varje människa på jorden faktiskt är! Hoop dance har inga principer eller speciell stil. Var och en har sin egen, man sätter på den musiken man tycker om och så dansar man, rör sig med, flowar med som om rockringen vore din danspartner, vän eller tränings verktyg.

Det finns obegränsat med skapar möjligheter, träning, lek och dans. Det är bara sitt eget sinne som sätter gränsen.

Hälsa för kropp, sinne och själ

Fysiskt/Kroppsligt:

Rockringen är kul träning för att komma i form eller hålla formen. Det är otroligt effektivt, kul och det ger snabbt resultat. Man kan använda rockringen som ett träningsredskap i hop med motiverande musik i liknande form som ett ¨arobex pass¨ eller ¨sumba pass¨. Rockring är det roligaste och mest effektivaste sättet att ”trimmar” midjan. Den bränner kalorier och bygger upp muskler som hjälper till att forma våran figur. Där finns en mängd olika tränings övningar som hjälper till att bygga upp de små grundmusklerna som vi normalt inte är vana att träna, som tex nedre delen av ryggen. Jag känner till flera som har fått bort sina rygg-smärtor efter att ha börjat tränat rockring. Rockring hjälper till att släppa lös våra vackra former – höfterna och frigöraryggraden. Kroppen får sig en lätta massagen som med sig producerar glädje endorfiner. Utan att ens tänka på ansträngningen tränar vi kroppen, sinnet och hjärtat iMitra mindre 2 full-power-joy-training.

 • kroppskännedom
 • koordination
 • balacne 
 • flexibilitet
 • rytm
 • muskler
 • kondition
 • bränner kalorier
 • frigör endorfiner
 • masserar 

Sinne / psykologi

Rockring är ett perfekt redskap till att tysta sinnet och istället gå in i en total närvaro i din kropp och nuet.  Vårt sinne och tankar behöver vila för att vi inte ska överbelasta oss med stress, press och alla måsten som vårt jobb, skola och samhälle gärna kräver idag. Innanför ringen, i musiken går det helt enkelt inte att tänka, hoop-dans handlar om ¨flow¨, en naturlig rörelse kraft som skapas av cirkeln och din rörelse. Rockring hjälper dig att släppa taget om det som varit och det som kommer, med koncentration och fokus kommer ditt sinnestillstånd förändras. Du kommer att få en fantastiskt känsla av frihet, ett meditatift-transe-tillstånd. Ditt sinne får vila.
Rockring är lätt att lära sig, därför är motivationen lätt att hitta. Med detta kan också vardagens motivation öka. Negativa tankar förändras till mer positiva och  inspiration och tron på sig själv ökar. Det är skönt att ha en hobby att lägga sin egen inre uttryck  kreativitet och på. Att känna sig bra och se sig själv utvecklas konkret styrker din inre bild av dig själv. Det ger dig en högre självkänsla och förtroende till; ¨jag kan!¨ Hoop dance kan hjälpa dig snurra igång dagar med mening och glädje.

 • koncentration
 • fokus
 • känslighet
 • meditation
 • närvaro
 • sinnes avslappnande 
 • tar bort stress
 • kreativitet
 • uttryck
 • självkänsla
 • självförtroende
 • motivation
 • själv bild

Spirituellt 400_F_41539916_wt2lpF3KbwFHYmTglCBFOVX6m0C0r2Be

Hoop dance är en ¨flow dans¨ och innebär att det är ingen av er som styr… det är ¨flowet¨ energi, kraft, chi.

Cirkeln har en helande kraft. När du befinner dig i cirkeln är ingen framför dig. Ingen är bakom dig. Ingen är ovanför dig. Ingen är under dig. Cirkeln är gudomlig och syftar med att skapa enighet.
Allt är uppbyggt av cirklar, allt från grundstenar, molekyler till ¨tiden¨ och planeter. Liv är en kraft som ständigt är i rörelse och den kraften rör sig i cirklar och spiraler. Rörelse-kraften går snurrande runt. Allting som lever är i grunden uppbyggt av cirklar. Hela naturens, naturligaste energi mönster är cirkelformat. Det finns energi som rör sig fort och snabbt, detta är energi som vi kan se, ta på eller med våra andra sinnen uppleva.
tumblr_mg98c9jEAu1qd89gso1_500Sen finns det energi som rör sig långsammare, denna energi kan vi inte konkret se med vårt öga, men den är där och om man känner efter eller lyssnar riktigt noga kan den upplevas.
De som gjort det eller som dagens teknologi faktiskt kan bevisa så har den ett vackert geometriskt cirkelformat mönster. Detta är grund-fröet/grund mönstret till jorden och hela universums energi system. Det är naturens grund mönster, flöde och symbol ; ¨Flower of life¨
Denna symbol hittar man i allt, från den minsta lilla molekylen till det största hela! Allt är uppbyggt av detta mönster.
Runt kroppen och igenom, spiraler och cirklar, när man ¨hoopar¨ skapar man starka geometriska mönster så som Flower of life.  Du färdas i naturens naturligaste symboler, du är i en total närvaro för att kunna hålla flödet på hoopen, dina tankar är bortkopplade…. Du är totalt här och nu! Detta  är helandet bakom Hoop dance. Det är en väg till att komma i kontakt med sin natur, det stora hela, naturens mönster och flöde.  ¨Flower of life¨, ¨The Hoop of life¨

d6d583430ad13161f51f5ed9e4fce6d1

En bra enkel förklaring om ¨Flower of life¨:

3 reaktioner till “Om Rockring / Hulahoop

 1. Hej Jelena!
  Jag undrar om du kan skriva några låtar som man kan använda när man gör ett uppträdande med rockring (hola hoop) Jag ska uppträda på skolans vårshow och undrar om du har några bra tips på låtar som man kan använda,
  Du gav mig några tips på Space of love festivalen 2013 men jag har tappat bort lappen som jag skrev ner dom på.
  jag skulle bli jätteglad om du svara så fort som möjligt eftersom att vårshowen är om bara fem dagar och jag behöver värkligen börja öva 🙂
  PS. kommer du till space of love festivalen 2014? Det skulle vara super roligt!
  /clara.

  1. Hej Clara. Vad glad jag blir att höra att du ska uppträda. Är det med rockringen?
   Ja jag ska på Space of Love så vi ses där?
   Har du Spotify Clara? Så fall kan du hitta mig där :Jelena Mitra Thiessen som användare och där har jag massa kul elektronisk Hoop Dance musik.
   spelistan: Good dub, beat and step and Bass break and down tempo tex
   Men jag ger dig mina favorit tipps här som jag tror du skulle gilla och passa:
   Tokimonsta – let it go
   Shockline – Nintey miles
   Human experience – Dusted compass
   Goldruch
   Sugarpill
   Temonkey

   STORT LYCKA TILL
   och
   STOR HOOP KRAM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: